Організація харчування в ДНЗ

Уряд затвердив нові норми та порядок організації харчування у закладах освіти (постанова КМУ від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку»).

Раціональне харчування – одна з основних умов здоров’я дитини. В їжі повинні обов’язково поєднуватися у правильному співвідношенні речовини: білки, жири, вуглеводи, мінеральні солі, вітаміни, вода. У дитячому харчуванні мають враховуватися якісні показники білків. Найцінніший і найкорисніший для росту дитини тваринний білок. Достатня його кількість є в м’ясі, рибі, молоці, яйцях та ін. Основними джерелами рослинного білка є хліб, крупа, макарони. Важливу роль відіграють жири. Вони є пластичним матеріалом, слугують розчинниками вітамінів А і Д. Але надмір жирів шкідливий, бо сприяє порушенню обміну речовин, погіршенню засвоєння білка, іноді викликає розлади органів травлення. Жири, як і вуглеводи, є джерелом поповнення енергії. Вуглеводи – основний матеріал для енергії м’язової діяльності. Велика їх кількість є в овочах, фруктах, ягодах та їх соках, молоці, у вмісті яких є багато глюкози і фруктози. У щоденному раціоні дитини обов’язково мають бути вітаміни. Недостатня їхня кількість різко погіршує стан здоров’я, ріст і розвиток організму. Адже вони беруть участь в обміні білків, жирів, вуглеводів, регулюють окремі біохімічні й фізіологічні процеси, забезпечують життєві функції організму.

Поради для батьків:

  • Навчіться не помічати поганого апетиту дитини
  • Не реагуйте хворобливо на те, що дитина мало їсть і демонстративно відсуває тарілку.
  • Не хоче їсти – спокійно і по-дружньому відпустіть її з-за столу, хай терпить до вечері.
  • Врешті здоровий інстинкт візьме своє і їсти захочеться.
  • Не підгодовуйте дитину в проміжках навіть тоді, якщо вона попросить їсти.
  • Лагідно поясніть, що їсти треба у відведений для цього час.
  • Вечерю у такому разі зробіть дещо раніше. На апетит впливає і зміна обстановки. Підіть на прогулянку й ви побачите, з яким апетитом після цього їстиме ваша дитина.
  • Сміливо довіряйте здоровому інстинктові, закладеному самою природою.
  • Давайте тільки ту кількість їжі, що її з’їдає дитина із задоволенням.
  • Здорова дитина здебільшого споживає стільки, скільки потрібно для її організму.
  • Своєчасно включайте в раціон дитини різноманітні, рекомендовані для її віку, страви та, проявляючи такт і наполегливість, привчайте їсти все, що корисне для неї.
  • Дотримуйтесь режиму харчування. Пам’ятайте, що апетит частково залежить від сервірування столу, естетичного оформлення страв, уміння дитини користуватися ложкою, виделкою, володіння елементарними навичками культури споживання їжі.